Doorgaan naar inhoud
✔️ Lage prijzen ✔️ Snelle verzending ✔️ Uitstekende service
✔️ Lage prijzen ✔️ Snelle verzending ✔️ Uitstekende service
Wat is de beste plek om een brandmelder te plaatsen?

Wat is de beste plek om een brandmelder te plaatsen?

Wanneer er brand is vallen de meeste slachtoffers door rook, daarom is het erg belangrijk dat je een brandmelder in huis hebt. Vanaf 1 juli 2022 worden rookmelders verplicht in alle huizen. Waar kun het beste de brandmelder plaatsen en waar juist niet? We leggen het allemaal uit in dit artikel.

 

Waarom een brandmelder plaatsen?

Een brandmelder red levens! Wanneer je slaapt ruik je niks en dus ook geen rook. Het is dus erg gevaarlijk om te gaan slapen wanneer je geen brandmelder hebt. Daarom is het ook goed dat deze verplicht worden vanaf 1 juli 2022.

 

Waar en hoe kun je het beste een brandmelder plaatsen?

Plaats een brandmelder op elke verdieping in huis, tegen het plafond. Het is niet de bedoeling dat je de brandmelder tegen de muur gaan ophangen. Daarnaast is het belangrijk dat deze brandmelder 50 centimeter van een muur of hoek word geplaatst. Let op dat je brandmelder niet in de buurt van de tocht hangt.

 

Wat zijn de belangrijkste plekken om een brandmelder te plaatsen?

  • De belangrijkste plekken en waar ze ook meestal worden geplaatst, zijn op gangen en overlopen. Dit is meestal de vluchtroute wanneer er brand ergens ontstaat. Het is belangrijk dat daar brandmelders worden geplaatst.
  • Voor extra veiligheid plaats je ook brandmelder op je slaapkamer en woonkamer/woonruimte.
  • Wil je helemaal veilig zitten plaats je ook brandmelders in bijvoorbeeld de waskamer waar de wasmachine en droger staat. Dit kan ook in kamers waar veel elektrische apparaten staan zoals computers, tablets etc.

 

Waar ga je brandmelders juist niet plaatsen?

Niet in de buurt van een tochtige plek en niet in de buurt van een ventilatie of ventilatieopening. Hang de brandmelder ook niet boven de verwarming.

 

Het verschil tussen optische en thermische rookmelders

Een thermische brandmelder geeft alarm bij temperatuurverhoging en een optische brandmelder reageert op rook. Een thermische brandmelder is meer geschikt voor keukens en badkamers. Voor de overige ruimtes is een optische brandmelder goed.

 

Onderhoud van jouw brandmelder

Zorg ervoor dat je brandmelder schoon blijft. Maak deze regelmatig stof vrij, zodat de brandmelder geen storing krijgt. Wanneer de brandmelder vol met stof zit kan die niet meer goed zijn werk doen en uiteindelijk stoppen met werken. Dit kan levensgevaarlijke situaties veroorzaken.

 

Extra tips

We hebben een opsomming gemaakt van punten waar je nog op moet letten bij het kopen en installeren van een brandmelder:

  • Kies altijd voor een goed gekeurde brandmelder met een EU keurmerk. Dit wil zeggen dat de brandmelder aan alle eisen voldoet en deze dus veilig is om te gebruiken. Alle brandmelders in onze webshop hebben dit keurmerk.
  • Hoelang gaat de batterij mee van jouw brandmelder?
  • Je kan de brandmelder ophangen met de hulp van schroeven of dubbelzijdig tape.
  • Iedere 10 jaar moet een brandmelder worden vervangen.
  • Plak op de brandmelder een sticker met de datum van wanneer je de batterij hebt vervangen.

 

Batterij brandmelder

De batterij van een brandmelder gaat lang mee, meestal is dit zeker 10 jaar. Wil je precies weten van de levensduur is van de batterij van jouw brandmelder? Dit kun je gemakkelijk terugvinden in de omschrijving van het product. Wanneer de batterij bijna op is begint je brandmelder te piepen, vervolgens kun je ervoor kiezen om deze te vervangen of een nieuwe brandmelder te plaatsen.

 

Brandmelder plaatsen

Wanneer je een brandmelder hebt besteld via onze webshop, kun je deze brandmelder aan laten sluiten door middel van onze installatieservice. Dit kun je gemakkelijk aangeven tijdens het bestelproces van jouw brandmelder.

 

Doe je een grote bestelling of wilt u voor uw bedrijf of huis een brandmelder installeren? Dan raden wij aan om ons contactformulier in te vullen of ons een WhatsApp te sturen naar +31 (0)6 19 33 61 39 zodat we vervolgens samen uw wensen kunnen doornemen voor een geschikte brandmelder.

Vorig artikel Internet kabel aansluiten op een beveiligingscamera

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden